Fenntarthatósági hét a Benedekben

szerda 17 április 2019 - 19:08:58 MolnárKálmánné in:Rendezvények
Fenntarthatósági hét a Benedekben

Iskolánk ez évben első ízben csatlakozott az országosan meghirdetett Fenntarthatósági Témahéthez. A március 18-tól 22-ig tartó hét programjain az alsó, a felső tagozat és a szakiskola tanulói aktívan vettek részt.
Az országos programhoz való csatlakozással célunk a következő volt:
- a gyerekek figyelmének felhívása Földünk védelmére,
- a globális felmelegedésre, a klímaváltozásra,
- a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, az újrahasznosításra,
- az állatok és növények védelmére.
A környezettudatos gondolkodás és a meglévő értékek, források ésszerű használata mind hozzájárul Földünk, a „Kék bolygó” megőrzéséhez. A szemléletváltásra a gyerekek a legfogékonyabbak. Lényeges, hogy már kisiskolás korban megismerjék a téma fontosságát, hiszen egy kis odafigyeléssel ők is tehetnek bolygónk megóvásáért.
A fenntarthatósági hét témáit beépítettük a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a környezetismeret, a rajz, a technika, az ének-zene órákba. A témát játékos formában, változatos módszerekkel dolgoztuk fel.
Magyar irodalom órákon Zelk Zoltán: Párácska című meséjét dolgoztuk fel, a remek történethez illusztrációt készítettünk a füzetbe.
Matematika órán az űrmértékekkel ismerkedtünk, vizet, üdítőt mértünk.
Környezetismeret órákon a víz útját kísértük figyelemmel egy nagyszerű videóanyag segítségével, illetve természetfilmet tekintettünk meg, majd a Vízipók Csodapók mesék egy – egy izgalmas részletét tekinthették meg alsós tanulóink.
Ének-zene órákon meghallgattuk a Föld dalát, állatokkal, vízzel kapcsolatos énekeket énekeltünk.
Rajz- és technikaórákon a Mesterecset rajzpályázat anyagát készítettük el, mely a megtakarítás, környezetvédelem témaköre köré épül.
Szabadidőben is jutott idő a fenntarthatósági héthez kapcsolódni, hiszen iskolánkat aerobic illetve zumba oktatók látogatták meg, az egészséges életmód jegyében mozoghattunk egy órát minden nap.
Csütörtökön az alsó tagozat meglátogatta a helyi Vízművet, ahol értékes ismeretekkel gazdagodtunk.
A Víz világnapján az iskola udvarán és környékén szemétszedő versenyt hirdettünk. A tanulók nagy lelkesedéssel gyűjtötték az újra már nem hasznosítható szemetet. Délután a pályázó tanulókkal részt vettünk a „Víz csodája” rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetésén.
A hét eseménydúsan telt, bízom benne, hogy a hét elején kitűzött cél megvalósult és iskolánk tanulói környezettudatosan és felelősségteljesen állnak hozzá Földünk védelméhez.

Kocsis Erika, pedagógus

Hozzászólások    Nyomtatóbarát változat  Hír létrehozása pdf formátumban 

Hírkategóriák

Valid XHTML 1.1  CSS Valido! tema e107 by e107wORks