Március 15. a Benedekben

szombat 17 március 2018 - 10:56:56 Administrator in:Egyéb
Március 15. a Benedekben

1848. március 15-e csupán egy egyszerű esős tavaszi nap volt. Ám ekkor Pesten forradalom zajlott. Tudjuk, hogy Petőfi Sándor és fiatal társai – akiket márciusi ifjak néven emleget az utókor – a Pilvax kávéházból elindulva a Landerer nyomdához vonultak, kinyomtatták 12 pontba foglalt követeléseiket, és kiszabadították a jobbágyok sorsát szívén viselő Táncsics Mihályt. A tömeg először az egyetemhez vonult, ahol Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt, és felolvasta a 12 pontot. Ezután a tömeg a Landerer-nyomdához vonult. Március 15-e eseménysora Pesten az esti, Nemzeti Színházbeli programmal zárult, ugyanis 18 órától a Bánk Bánt játszották. Sajnos 1848 tavaszán és nyarán a nagyhatalmak sorra eltiporták az európai forradalmakat, az osztrákok lemondatták a magyar kormányt. Az 1848-as szabadságharc 1849. augusztus 13-án, a világosi fegyverletétel napján elbukott. Mindezen események hű tolmácsolói voltak intézményünk tanulói, a kis alsósok, a felső tagozatosok és a szakiskolai diákok. Ünnepi műsoruk elindítója nemzeti himnuszunk közös eléneklése volt, majd elhangzottak azok az ismert szövegrészek, táncok, versek, dalok, melyek abban az időben buzdítva, egy jobb sors reményében hangzottak el. Petőfi Nemzeti dala, a 12 pont jól ismert sorai mindnyájunk fülében ott zengtek. Az aláfestő zenék csak még jobban fokozták azt a hangulatot, melyben hőseink valóban hittek egy jobb jövőben. Énekkarunk Petőfi szellemét megidézve énekelte „A költő, ha visszatér…” dallamát. Katona József Bánk bán c. operájának jól ismert áriája - a szent hazáról - méltó zárása volt megemlékezésünknek.


Molnár Kálmánné, pedagógus
Fotó: Balla IldikóHozzászólások    Nyomtatóbarát változat  Hír létrehozása pdf formátumban 

Bábozás művészetterápia-szakkörön

kedd 06 március 2018 - 11:28:00 Administrator in:Egyéb
A bábjáték gyökerei régre vezetnek vissza, de még mindig nem vált idejétmúlttá. Bár a gyerekek változnak, elég, ha a mese tartalma fejlődik velük együtt, a forma kiváló felületet biztosít a fantázia kiélésére. Mivel a bábokat emberek mozgatják, a játék kicsit valóságos, kicsit mese, így kitágítja a teret, amelyben a történet alakot ölt. Itt a gyermek találkozhat jó és rossz érzéseivel és gondolataival egyaránt. A szerepjáték feszültségoldó hatását a pszichológia is ismeri, használja. A játék- vagy bábterápia során sok minden kiderül arról, mi történik az életében. Mivel a bábuval a gyermek önfeledten játszik, ez a körülmény kiválóan alkalmas arra, hogy rövid idő alatt természetes aktivitása közben figyeljük meg arcjátékát, mozgását, kézügyességét, beszédének formai és tartalmi részét, fantáziáját, intelligenciáját. Ha mi is bekapcsolódunk a játékba, vagy társakkal játszik együtt, megfigyelhetjük általános közösségi magatartását, együttműködési készségét, szociális magatartását. A bábterápia hasznos módszer az agresszió mértékének megállapításában és annak oldásában.
Az első bemutatkozó foglalkozáson diákjaink a mi játékunkat, a Piroska és a farkas c. mese modernizált változatát láthatták, hallhatták, az arcuk sok mindent elárult. Először nehezen oldódtak, nem tudták, hogyan kell viselkedni, reagálni a történésekre. Aztán egyre bátrabbak lettek, a végén ők maguk készítettek bábukat a lehetőségek kínálta alapanyagokból.

Molnár Kálmánné és Kocsis Erika, foglalkozásvezetők
Fotó: Kocsis Erika és Kolompár Dávid
Hozzászólások    Nyomtatóbarát változat  Hír létrehozása pdf formátumban 

KATASZTRÓFAVÉDELMI BEMUTATÓN A BENEDEK

csütörtök 01 március 2018 - 11:15:46 Administrator in:Egyéb
KATASZTRÓFAVÉDELMI BEMUTATÓN A BENEDEK

2017. december 6-án 11:00 órakor a Hevesi Katasztrófavédelmi Őrs bemutatót
tartott a lakosság, az iskolás tanulók és az óvodások részére az adventi
ünnepek során keletkező, illetve a lakóingatlanokban keletkezett
tűzesetekkel, továbbá a konyhai zsiradékok tűzeseteivel kapcsolatban, melyen
intézményünk tanulói és pedagógusai is részt vettek.

A bemutató szemléltette, hogy figyelmetlenségből adódóan milyen hamar lángra lobbanhat egy szoba, vagy egy konyha, a tűz pedig hamar kiterjedhet az egész lakásra, vagy akár házra is. A bemutatónak az volt a célja, hogy felhívják az emberek figyelmét, hogy a magukra hagyott égő gyertyák, adventi koszorúk könnyen tüzet okozhatnak, a konyhában a tűzön felejtett olaj pedig gyorsan lángra kaphat, ha nem vagyunk elég óvatosak.
A szakemberek bemutatták, hogy hogyan kap lángra a karácsonyfa, és terjed át a tűz a többi berendezési tárgyra, az érdeklődők pedig megszemlélhették, hogy figyelmetlenségből adódóan milyen gyorsan ki tud égni egy szoba. A tűz gyakorlatilag pillanatok alatt lángba borította az egész építményt és a berendezési tárgyakat, amelyet a készenlétben lévő tűzoltók gyorsan eloltottak.

Molnár Kálmánné, pedagógusHozzászólások    Nyomtatóbarát változat  Hír létrehozása pdf formátumban 
Oldal:  1 2 3 ... 38 [39] 40 ... 47 48 49

Hírkategóriák

Valid XHTML 1.1  CSS Valido! tema e107 by e107wORks